Dnevnik rakije od šljive - Prvi Deo
alkoholirani | 22 Septembar, 2007 20:22
Pročitajte dnevnik rakije u nastanku - u više delova, sprovešću vas korak po korak kroz osnovne teorijske principe kao i praksu pravljenja ovog visoko-alkoholnog pića. Direktno sa imanja gde se magija odvija, saznajte kako od beskorisnog ploda nastaje vredna, cenjena i tradicionalno voljena psihoaktivna tekućina poznata u ovim krajevima samo kao rakija.
Budući da ne posedujem sopstvena stabla, mesto na kojoj priča počinje je zelena pijaca. Odlučio sa da ove godine pokušam sa rakijom od šljive, pa sam pošao da isti tamno-plavi plod i kupim. Ponuda je bila dobra, a cene pristupačne - u proseku, 25 din/kg. Posle nekoliko poseta, pronašao sam one koje su mi se svidele, a lukavo pregovaranje je spustilo cenu za 20%.
Posle toga, napustio sam pijacu siromašniji za 2280 dinara i bogatiji za 114 kilograma šljive iz južne Srbije.
Plod je istovaren iza kuće i prebačen u bure. Dobra stvar oko šljive jeste što se koštice ne vade, tojest ne moraju da se ''kalaju'' kako glasi stručan naziv. Međutim, morao sam da prekontrolišem svih 20+ gajbica ručno, budući da su neke počele da se kvare - ako plesnivi plod uđe zajedno sa zdravim, često kasnije rakija pokupi taj ukus. Naravno, od ukupne količine, odbacio sam možda 5 kg, što je zanemarljivo i veći ljudi bi ubacila sve.
Ja, međutim, verujem da se vrag krije u detaljima i nisam bio spreman da rizikujem kvalitet finalni rezultat zarad mizerno većeg kvantiteta.
Izabrao sam plastično bure od 120 litara u koje su šljive bez problema stale.
Da bih započeo proces fermentacije (o čemu ću pisati kasnije malo detaljnije) gnječio sam ih 15-20 minuta. Većina je ostala netaknuta, budući da nisu prezrele, ali sam računao da će sok onih koje sam sredio poslužiti kao katalizator sa sve. Inače, sok svežih šljiva neobično i malo uznemiravajuće podseća na krv. Sadržaj bureta se zove komina.
Nakon dva dana posetio sam bure. Roj mušica se skupio u blizini, a ispod poklopca stajala je kora mrkih šljiva. Spustio sam glavu i udahnuo - iako mi dah nije presekao CO2 (i o tome više kasnije), mogao sam da osetim blagu alkoholnu notu.
Fermentacija ja počela, a buduća rakija ušla u prvi fazu svog rođenja.
Uskoro, čitajte šta prva faza još podrazumeva i od čega sve zavisi njeno uspešno okončanje.
Re: Dnevnik rakije od šljive - Prvi Deo
drx | 26/09/2007, 20:56
Sto nisi to suno bre u drveno bure ?